word lid!
NLJUG logo

Johan Janssen

Johan Janssen

Johan Janssen is Java ontwikkelaar bij Info Support


 • Blog: 7 speaker tips and the road to 50 (conference sessions)

  No I’m not (yet) 50 years old, I still have some years to go until that milestone. But today I presented my 50th ‘normal’ session at a conference. That’s excluding workshops, ignite talks and sessions at meetups, customers etcetera. I thought that milestone was a good reason to write down my experience and give a few tips for anyone who wants to speak at conferences or other public events. By Johan Janssen

 • Advanced Akka

  Wellicht heb je al eens wat over Akka gehoord of gelezen. Misschien zelfs in een van de voorgaande Java Magazine artikelen over Akka die je inmiddels ook op de NLJUG website terug kunt vinden (links staan onderaan). Deze artikelen lieten al goed zien wat er mogelijk is met Akka, maar in dit artikel behandel ik nog een aantal andere interessante features.

 • De Java ontwikkelomgeving van 2016

  Ontwikkelomgevingen blijven vaak een onderwerp van discussie. Mag iedereen zijn eigen favoriete Integrated Development Environment (IDE) gebruiken? Hoelang duurt het voordat een nieuwe ontwikkelaar zijn ontwikkelomgeving volledig werkend heeft? Draai je de omgeving op je laptop, op een centrale server, gevirtualiseerd…? Hoe gaat de code vervolgens naar productie? Deploy je een war vanaf je laptop, of gebruik je Jenkins of iets dergelijks? Dit artikel biedt een blik in de keuken bij een aantal bedrijven. De auteurs hebben ruime ervaring met een flink aantal verschillende oplossingen voor ontwikkelomgevingen. Hierna kun je lezen wat de ervaringen en de voor- en nadelen van de verschillende oplossingen zijn.

 • SonarQube

  SonarQube (vroeger Sonar genoemd) is een opensource platform om code kwaliteit mee te managen. Het is primair een hulpmiddel voor ontwikkelaars om goede kwaliteit code op te leveren. Vanuit een algemeen overzicht van de codekwaliteit kan er doorgeklikt worden naar de specifieke coderegel(s) waar het probleem zich bevind. SonarQube is open source en gemakkelijk uit te breiden door middel van plugins. De applicatie ondersteund vele programmeertalen, zoals Java, JavaScript, C#, C++, COBOL, PHP etc. Deze talen kunnen geanalyseerd worden om naar kwaliteit aandachtspunten te zoeken, zoals code duplicaten, falende testen en allerlei andere problemen. In dit artikel behandel ik een aantal van de nieuwe en onbekende features.

 • Spinnaker

  De meesten van jullie kennen Netflix waarschijnlijk wel. In 1997 begon het bedrijf nog met het rondsturen van dvd’s, maar inmiddels zijn ze de grootste aanbieder van online films en series. Sterker nog, Netflix is inmiddels verantwoordelijk voor een groot gedeelte van het internetverkeer. Desondanks werkt het meestal goed en stabiel. Het mooie is dat Netflix een aantal van de softwareprojecten (die het zelf gemaakt heeft en ook zelf gebruikt) open source heeft gemaakt. Daardoor kan iedereen gebruikmaken van de lessen, die ze bij Netflix geleerd hebben. Onlangs heeft Netflix een nieuwe continuous delivery applicatie, genaamd Spinnaker, uitgebracht. In dit artikel leer je meer over Spinnaker, waarna je het eventueel zelf in kunt gaat zetten.

 • The Internet of (Lego) Trains

  De verwachting is dat Internet of Things (IoT) een steeds grotere rol gaat spelen in onze samenleving. Voor ontwikkelaars en bedrijven biedt dat nieuwe mogelijkheden, maar ook nieuwe uitdagingen. We schrijven nu nog veelal applicaties, die op zware servers draaien. Bij IoT zijn de resources vaak beperkt en is het maar de vraag of je op ieder moment een connectie kunt maken om problemen op te lossen. Toch zijn de resources van bijvoorbeeld een Raspberry Pi tegenwoordig best behoorlijk. Binnen Info Support wilden we dan ook graag eens uitzoeken of we dezelfde programmeertalen, applicaties en frameworks op de Raspberry Pi’s konden gebruiken, die we ook gebruiken voor serverapplicaties.

 • Docker

  Tegenwoordig is continuous delivery erg populair en applicaties worden automatisch uitgerold over de verschillende omgevingen. Vaak blijft het daarbij en wordt de rest van de software zoals de applicatieserver handmatig of met een los proces uitgerold. Idealiter zouden applicaties inclusief alle benodigdheden uitgerold moeten worden. Dit is op te lossen door alle software op te nemen in Docker containers en die vervolgens met bijvoorbeeld Jenkins uit te rollen. Dit artikel geeft een introductie tot Docker. Vervolgens worden de belangrijkste onderdelen behandelt met een aantal voorbeelden. Na het lezen van dit artikel kun je direct zelf aan de slag met Docker! Tevens wordt nog een vergelijking tussen Docker en virtuele machines gemaakt. Als laatste worden enkele toepassingen van Docker toegelicht.

 • Sonar - Kwaliteitsinjectie voor applicaties

  Code kwaliteit is erg belangrijk om succesvolle software op te leveren. Het is noodzakelijk dat ontwikkelaars zo snel mogelijk feedback krijgen op de code die ze schrijven. Sonar, een open platform voor het automatisch analyseren van code-kwaliteit, biedt niet alleen inzicht in de huidige kwaliteit, maar toont ook het verloop hiervan.