word lid!
NLJUG logo

Hot migratie van JSF naar cool SPA met slimme trucs

Locatie Track
Rembrandt Enterprise
Tijd Moeilijkheidsgraad Taal
14:30:00 - 15:20:00 Advanced Nederlands

In deze sessie laten we zien hoe een agile migratie van JSF naar een HTML 5 front end met een stateless REST back-end kan worden gerealiseerd. De tijdelijke hybride situatie van een stateful JSF server-side architectuur naar een Javascript SPA (Single Page Application) brengt verschillende uitdagingen mee. Zo moet een sessie zowel in de SPA als op de back-end worden gestart en gestopt bij het in- en uitloggen. Tevens moet het mogelijk zijn om naadloos vanuit de SPA naar de nog niet gemigreerde JSF pagina’s te navigeren en weer terug. Dit alles terwijl de SPA geen application state deelt met de REST back-end. We zullen live aantonen hoe met behulp van Apache configuratie zowel de SPA als de JSF pagina's van hetzelfde domein geserveerd worden. Hoe het inloggen en aanmaken van een sessie in de front-end SPA en de back-end JSF server werkt. Hoe de benodigde state op een JSF managed bean gezet kan worden zodat de overgang van de SPA naar een JSF pagina goed werkt. Verder zullen we het ontwikkelen in Java en Javascript met elkaar vergelijken op verschillende punten zoals dependency management, dependency injection, templating, ontwikkelstraat etc. In de praktijk zullen veel Java developers soortgelijke uitdagingen tegenkomen zodra ze in een bestaand Java landschap gebruik willen gaan maken van een Javascript SPA, ook als die niet hybride moet draaien met een JSF applicatie. We delen graag onze lessons learned middels vele praktijkvoorbeelden. Hiervoor tonen we code, gaan we in op gebruikte frameworks en tools alsmede de ontwikkelaanpak. Hierdoor kan men na afloop van de sessie de opgedane kennis in de praktijk toepassen. Tools, frameworks en technologieën die we gebruiken zijn onder andere Node package manager, Bower, RequireJS, SammyJS, Bootstrap, Grunt, Mocha en HandlebarsJS.

Download hier de evaluatie van deze sessie

Bio van Matthijs Aalbregt & Eelco van Dijk

Matthijs heeft bijna 10 jaar werkervaring als consultant van Logica, Info Support en Quintor en heeft bij veel bedrijven hele diverse opdrachten gedaan. In al deze jaren heeft hij gewerkt aan Java back-end systemen. Ook heeft hij bij Bol.com gewerkt, waar hij kennis heeft gemaakt met de kracht van Agile werken. De laatste jaren heeft hij ervaring in de Javascript wereld opgedaan, zowel in het realiseren van een high performance veilingwebsite als in een agile JSF naar javascript frontend/REST backend migratie traject. Hij is enthousiast over de mogelijkheden die Javascript technologieen bieden (ook in een Java ecosysteem) maar kent ook de uitdagingen die deze bieden voor de doorgewinterde Java programmeur en wil hierover graag zijn ervaringen delen a.d.h.v. een praktijk case.

Eelco is een ervaren Java ontwikkelaar, oplossingsgericht met veel ervaring op het gebied van stabiele en performende enterprise systemen. Codekwaliteit, unittesten en geautomatiseerde applicatie testen zijn een paar aspecten waar Eelco aandacht voor heeft. Net als Matthijs heeft hij als Java programmeur ook de afgelopen paar jaar in rap tempo kennis gemaakt met de Javascript wereld.