word lid!
NLJUG logo

Designing Distributed Programs with a Raspberry Pi cluster

Locatie Track
Forum Romanum Cloud
Tijd Moeilijkheidsgraad Taal
14:25:00 - 15:15:00 Intermediate Nederlands

Designing Distributed Programs with a Raspberry Pi cluster from NLJUG

Het programmeren van gedistribueerde programma's is lastig. Concurrency problemen, failures van hardware en efficient gebruik maken van meerdere servers is een moeilijk probleem. Met behulp van een raspberry pi cluster kun je op een handzame manier je software ontwerp alvast testen. Ze zijn langzamer dan echte servers waardoor sommige inefficienties veel duidelijker worden en je geen Google sized probleem nodig hebt. Fysieke storingen zijn makkelijker en realistischer na te bootsen dan met virtual machines. Natuurlijk is het testen op realistische hardware beter, maar dat is duurder en lastiger onder de arm mee te nemen. En VM's hebben geen knipperende LED's. 

Aan de hand van de uitwerking van een simpel probleem, collision detection van beestjes op een kaart, komen een aantal typische problemen naar boven. Door de visuele aard van het voorbeeld programma worden die vaak abstracte problemen inzichtelijk. Race conditions, load balancing, split brain problematiek en efficiency zijn voorbeelden die visueel gemaakt worden.

Download hier de uitkomsten van de evaluatie van deze sessie

Bio van Arjan Lamers

Arjan is co-founder of First8 and has been using Java since 1998. As a software architect he specializes in security and scalability aspects. As a promovendus at the Open University he researches scalability of websites.