word lid!
NLJUG logo

Hands-on Labs: Effectief automatisch testen met Cucumber

Locatie Track
Curia 1.20 (hands-on-labs) Tools
Tijd Moeilijkheidsgraad Taal
10:50:00 - 11:40:00 Intermediate Nederlands

J fall 2013 - Hands-on lab 'effectief automatisch testen met cucumber' from NLJUG

Geautomatiseerd testen valt niet meer weg te denken uit de Java-wereld. Zeker in een Agile/Scrum projectomgeving met snelle iteraties, is het geautomatiseerd kunnen testen van een nieuwe release essentieel om de kwaliteit te kunnen borgen zonder dat dit ten koste gaat van de voortgang.
De meest traditionele manier van testautomatisering is de unittest. En alhoewel dat zeker waarde heeft, kleven er ook een paar belangrijke nadelen aan. Zo zijn applicaties steeds meer afhankelijk van niet-Java code (HTML5, JavaScript) waardoor de effectiviteit van Java unittests afneemt. Daarnaast zijn unittests vaak typisch iets voor developers, maar zijn ze niet inzichtelijk voor projectmanagement en functionele mensen. 
Cucumber is een open source tool afkomstig uit de Ruby-wereld en inmiddels ook beschikbaar voor Java. Het mooie aan deze tool is dat het testscripts accepteert in de vorm van Nederlandse (of Engelse) zinnetjes. Geautomatiseerde tests zijn dan functioneel en relevant voor alle stakeholders. Inter Access heeft Cucumber inmiddels op meerdere projecten ingezet en is zeer enthousiast over de resultaten. 
Deze workshop geeft een hands-on introductie in Cucumber. Na een korte inleiding ga je zelf aan de slag met Cucumber a.d.h.v. een aantal concrete cases. Aan het eind van de workshop ben je in staat om zelf Cucumber in te zetten bij je projecten.

Download hier de uitkomsten van de evaluatie van deze sessie

Bio van Frans van Buul & Bert Jan Schrijver

Frans van Buul is een hands-on software architect met een specialisatie in Java EE en SOA, werkzaam bij Inter Access. Hij is erg geïnteresseerd in innovatieve technologieën die de kwaliteit van software en het ontwikkelproces kunnen verbeteren. 

Bert Jan Schrijver is software architect bij Inter Access met een voorliefde voor Java en open source.