word lid!
NLJUG logo

Hands-on Labs: Gradle

Locatie Track
Curia 1.20 (hands-on-labs) Core
Tijd Moeilijkheidsgraad Taal
14:25:00 - 15:15:00 Beginner Nederlands

Build automation is erg belangrijk voor een project. Het bouwen van onze software projecten moet eenduidige en geautomatiseerd gebeuren. De build tool die we hiervoor moeten gebruiken moet eenvoudig, maar ook flexibel zijn.

Niet elke omgeving is hetzelfde dus een build tool mag geen restricties opleggen aan ons build process. Het is mooi als een raamwerk wordt geboden, waar we ons aan kunnen houden, maar we moeten ook buiten het raamwerk kunnen stappen als het nodig is.

Gradle voldoet aan deze eigenschappen. In Gradle definieren we ons build proces met een Groovy DSL (Domain Specific Language). Gradle biedt een hoop conventies voor algemene zaken zoals het compileren van source code, bouwen van JARs en uitvoeren van testen.

Hiervoor hoeven we geen tot weinig code in ons build proces te schrijven. Maar we kunnen ook heel makkelijk zaken in het build proces meenemen die niet zo alledaags zijn. Bijvoorbeeld ZIP bestanden maken met delen van source code en documentatie maken of deployment naar meerdere servers van onze applicatie.

Tijdens deze sessie zullen we kijken hoe we Gradle kunnen gebruiken voor een Java project. Eerst doen we een korte introductie van Gradle en de Groovy DSL die wordt gebruikt. Daarna gaan we zelf aan de gang in een workshop waarbij we een Java project met meerdere modules gaan bouwen met Gradle.

Onderwerpen die we zullen bekijken zijn:

  • Syntax, DSL
  • Tasks
  • Working with files
  • Plugins

Download hier de uitkomsten van de evaluatie van deze sessie

Bio van Mr. Haki

De presentatie zal worden gegeven door Hubert Klein Ikkink, beter bekend in de community als Mr. Haki.
Hubert is één van de toonaangevende experts op het gebied van Grails in Nederland en schrijft regelmatig over Grails en Groovy op zijn populaire blog http://www.mrhaki.com. Hij is ook de auteur van Gradle Effective Implementation Guide. Hubert geeft regelmatig presentaties op Gr8Conf in Kopenhagen en de NLJUG JFall.